Religijski monopol na polju etike

ayn randReligijski monopol na polju etike učinio je iznimno teškom komunikaciju s emocionalnim značenjem i njezinu primjenu u racionalnom životu. Jednako kao što je zauzela područje etike, okrećući moral protiv čovjeka, religija je uzurpirala i najviše moralne koncepte jezika, stavljajući ih izvan ovoga svijeta i izvan čovjekova dosega. “Egzaltacija” najčešće podrazumijeva emotivno stanje koje se postiže uživljavanjem u natprirodno. “Obožavanje” ima značenje emocionalnog iskustva odanosti i posvećenosti nečemu većem od čovjeka. “Uzvišenost” je sveti respekt koji se doživljava samo na koljenima. “Sveti” znači superioran i nedodirljiv ovozemaljskim problemima. I tako dalje.

Ali ovi pojmovi imenuju stvarne emocije, u njima ne postoji nikakva natprirodna dimenzija; oni su doživljaj uzdignuća i sjaja, bez samoponiženja koje zahtijeva religijska definicija. Što je onda njihov izvor ili veza s realnošću? To je čitavo emocionalno područje čovjekove predanosti moralnom idealu. Smješteno izvan samodegradirajućeg aspekta koji je uvela religija, ostalo je bez identiteta, bez koncepta,jezika i priznanja.

Upravo ta najviša razina čovjekovih emocija mora biti izbavljena iz mraka misticizma i vraćena svojem pravom objektu – čovjeku.

Ayn Rand “Veličanstveni izvor” 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s