Da li kapitalizam iskorištava radnike?

minimalac_karikaturaPo Karlu Marxu kapitalizam je sistematsko iskorištavanje radne snage (radnika) od strane poslodavaca tj. Kapitalista.

Točno je da većina poslodavaca želi da plati što manje svog radnika, da dobije što manju platu i za rad da dobije što više profita, ali također i drugi poslodavci žele da dobiju što više od svoga radnika pa su svi prisiljeni platiti svog radnika što bliže pravoj vrijednosti rada u tom trenutku htjeli to ili ne.

Zamislite da na aukciji želite kupiti jedan dolar, neko će ponuditi 60 centi, a neko 62, neko treći 68, na isti način funkcionira i tržište rada i svaki poslodavac je spreman pružiti radniku određenu nadoknadu za njegov rad koliko misli da je u tom trenutku vrijedan. To naravno zavisi od vrste rada i radnikovih sposobnosti. Na ovaj način poslodavci su prisiljeni platiti radnika onoliko koliko je realna vrijednost rada u tom trenutku htjeli to oni ili ne.

Neki misle da država treba određivati minimalnu cijenu nadnice i time ne pogoduju niti poslodavcima niti radnicima zbog toga jer je možda u tom trenutku minimalna cijena nadnice koju je država odredila vrijedi znatno više nego je stvarna cijena rada na tržištu te je poslodavac prisiljen ili da smanji broj radnika ili da ne zapošljava nove na tim poslovima.

Razmjena rada i novca između radnika i poslodavca treba da bude samo na dobrovoljnoj osnovi i stvar dogovora koja se definira ugovorom između radnika i poslodavca. Jedino na taj način možemo dobiti pravu vrijednost rada.

Država svojim uplitanjem u odnos između radnika i poslodavca remeti stvarnu cijenu rada te su uglavnom obje strane nezadovoljne tj. Radniku je plaća uvijek mala a poslodavcu su izdavanja uvijek prevelika i time se država direktno upetljava u ekonomiju i remeti Laissez-faire doktrinu. Marx je zagovarao raspodjelu bogatstva između radnika, što smo u pogotovo novije vrijeme vidjeli da je pogrešna doktrina. Naime, prilikom državne regulacije tržišta političari raspoređuju bogatstvo koje su stekli i radnici i poslodavci na način koji to oni žele, gdje imaju sebične ili stranačke interese kao što na primjer poljoprivrednici, autoindustrija ili firme koje zapošljavaju veliki broj radnika te novcem otetim od drugih građana ispravljaju tuđe greške i na taj način najčešće kupuju povjerenje glasačku mašineriju u velikim firmama i grade svoje karijere tuđim novcem.

To ne mora značiti da su političari loši ljudi, ali ako dajemo političarima tolike ovlasti da mogu upravljati našim novcem ili donositi zakone koji će nekome pogodovati, a druge prisiljavati da plaćaju tuđe greške moramo se zapitati da li je najbolji način da damo državi ovlasti da uređuje tržište?

Iz ovoga možemo vidjeti da je kapitalizam taj koji pogoduje i poslodavcima i radnicima jer im daje mogućnost da se sami dogovore oko plaće. Samim tim raste i potražnja za radnom snagom i dolaze nova zapošljavanja, a poslodavac i radnik upravljaju svojim novcem na način na koji to oni hoće i onako kako misle da je to najbolje za njih.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s